music
+ follow ask.fm facebook ask.fm instagram
Asasi Pengurusan UUM


Assalamualaikum and hi, 
Harini nak update pasal benda bermanfaat sikit. Disebabkan kita tinggal lagi 3minggu lebih kurang macam tu nak habiskan asasi ni so kita nak share benda bermanfaat dan mungkin penting untuk semua lepasan SPM tu. Untuk asasi pengurusan ni kita second batch tau so asasi ni belum meluas lagi di internet lol, bye.

Firstly, apa yang korang nak tahu pasal asasi ni? K, bukan ada orang nak jawab so kita jawab. Benda pertama adalah UUM ni terletak di Sintok, Kedah jadi sila google map ye. Jangan lah takut, Sintok ni bukan nya scary pun. Terdapat 15 buah kampus atau asrama dalam UUM ni tapi untuk asasi pengurusan ni awak semua akan ditempat di asrama atau kampus yang sama, jadi kiranya satu batch awak semua stay dekat kampus yang sama so jangan risau pasal takde kawan atau dapat roommate pelik pelik. Pasal bilik, awak semua akan tinggal bersama seorang kawan awak atau kata lain nya ialah roommate awak sebab satu bilik hanya menempatkan dua pelajar sahaja jadi awak takperlu risau kalau awak tak suka bising bising. Bagi kita bilik ni memang elok lah nak di banding kan dengan bilik kawan kawan kita u lain lol tak throw shades k cakap je sebab uum ni pun dah kira lama sangat jadi nak dibandingkan dengan umur nya, uni ni dah di elokkan(betul ke ayat?k lantak). Kita ada gambar loker semua jugak tapi malulah nak share, kalau nak tahu privately mesej kita k. 

Okay next is, lepas tahu pasal bilik mesti nak tahu asasi ni apa kan? Tadi tu brief je sebab bagi kita bilik tu most important sekali,k abaikan. Program ini adalah program praijazah which thats mean asasi ni setaraf dengan matrik, diploma dan STPM, maaf kalau awak semua dah tahu. 

Syarat kemasukan:
a. Warganegara Malaysia (Bumiputera atau bukan) dan Antarabangsa
b.Kelayakan SPM dengan sekurang-kurangnya 5A (A+,A,A-) termasuk mata pelajaran Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris serta 3 mata pelajaran berikut:
  •  Math 
  • Additional Mathematics 
  • Sejarah
  • Geografi
  • Science
  • Additional Science
  • Physics
  • Chemistry
  • Biology
  • Prinsip Akaun
  • Pengajian Keusahawanan 
  • Ekonomi Asas
  • Perdagangan
  • Lukisan Kejuruteraan
  • Kesusasteraan Melayu
  • Landskap dan Nurseri
  • Sains Pertanian
  • Reka Cipta
  • Seni Reka Tanda
  • Hiasan Dalaman Asas
  • Pendidikan Seni Visual
  • Information and Communication Technology
  • English for Science and Technology
  • Grafik Berkomputer
  • Pendidikan Islam
  • Bahasa Arab
  • Tasawwur Islam
  • Pendidikan Al-Quran dan Al-Sunnah
  • Pendidikan Syariah Islamiah
  • Pendidikan Moral
Atau
Mendapat sekurang-kurang nya B+ untuk Bahasa Melayu dan English dan mendapat A(A+,A,A-) dalam lima subjek di atas. 

DAN

Lulus Temuduga

Itu syarat kemasukan ke program ni, pasal temuduga kita takboleh nak cakap apa sebab kita tak temuduga tapi awak boleh tanya kita sebab ramai kawan kawan kita dapat temuduga ni. Kita rasa bersyukur sangat even tak dapat temuduga tapi diterima masuk sini, ketentuan Allah. Result kita pun 6A je tapi alhamdulillah. Apa apa, jangan lupa doa.

Next adalah subjek apa yang awak semua akan ambil sepanjang tiga semester atau setahun ini.
Untuk sem 1 awak semua akan ambil 7subjek iaitu, The Basic Principle of Islam, Introduction to Nation Building, English for Basic Conversation, Introduction to ICT, Financial Accounting, Introduction to Business and Fundamental of Mathematics. Awak semua jangan risau lah pasal subjek subjek ni semua sebab mostly kawan kawan kita datang dari pure science stream tapi diorng semua boleh je score jadi jangan risau lah. Pasal accounting pulak, lecturer akan ajar awak semua dari basic jadi sama ada awak ada basic atau tidak semua tu tak penting.

Untuk sem2 pulak ambil 7subjek juga iaitu English for Conversation, Introduction to Philosophy, Management Accounting, Introduction to Computer Applications, Basic Economics(yayy), Introduction to Law and Fundamental of Mathematics 2. Okay itu semua, nak tanya boleh leave comment down below or privately message me ok? 

Lastly, untuk sem 3 awak akan ambil 4subjek sahaja iaitu English Advanced Learners, Critical Thinking, Philosophy of Knowledge dan Community Development 1. Unttuk sem ni, subjek yang awak akan ambil untuk final exam cuma Critical Thinking dan Philosophy of Knowledge (lepas kita dah final nanti kita confirmkan balik). Untuk sem 1 dan sem 2 mengambil masa 14minggu manakala sem3 cuma 7minggu sahaja. Pasal sistem pemarkahan awak semua boleh privately message kita kalau nak tahu lol. Selepas awak semua dah habis study dekat asasi ni then awak kena sambung kat UUM juga tau, okay ni senarai course kat UUM ni
zoom, tertakluk kepada universiti.
Okay, itu sahaja berkaitan akademik, kalau ada soalan please comment down below :) 
Pasal orientasi awak semua jangan risau sebab kawan kawan kita ramai yang akan jadi fasi tu semua baik baik ok. Macam masa kita dulu tu, orientasi kami 3hari je dan sampai pukul 11malam je jadi jangan menangis kata nak balik kena buli pulak ye. Lagi satu, kita pun ada jual buku sem1 sem 2 kita tau kalau awak nak beli bolehkan mesej kita sebab membazir kan nak beli lagi sebab buku nya sama je harga kadang kadang makin mahal macam buku Account tu import dari overseas so bila currency jatuh, harga buku tu jadi makin mahal, lagipun kita kalau jual pun semua separuh harga asal so k tu je. Benda ni macam tradisi so kita cakap je, kalau awak dah confirm di terima, carilah kita kalau nak buku ^^

Sekarang nak cakap pasal apa yang ada, hm memang lah masa awal awal tu rasa nak menangis kot kena masuk sini. Dahlah Johor nak kesini, mak aih jauh T.T Tapi ni dah akhir akhir sem dapat terima kenyataan lah, uum pun best apa ^^ Kita belum masuk degree so kita takboleh lah nak komen banyak banyak tapi seriously best lah (blog tidak berbayar atau dipengaruhi sesiapa). Firstly, benda paling kita suka dan sayang dan rasa taknak tinggalkan uum ni adalah wifi dia ㅠㅅㅠ takpernah jumpa wifi selaju kat sini, serius wei serius. Bukak instavideo semua takde lag pun, ya Allah heaven nya dunia, lol. Wifi penting gila kot zaman ni lol k abaikan. 
Next, kat uum banyakkkkkkkkk sangat benda yang awak semua boleh try dan semestinya lah kita selalu tak try sebab malas lmao tapi kawan kawan kita selalu lah try pergi semua benda ni. Firstly, uum ada go-kart wei :') 
sumber: google
Library kat uum ni besar gila dan bagi kita memang terbaik lol serius lah 3tingkat kot, 3 ke 4 kita lupa huhuhu ampun. Library ni boleh buat peace soul tau huhuhu k dah. Kat sini pun sebenarnya ada mall sendiri, masa awal awal kita masuk sini tapi sekarang dia tengah upgrade untuk ubahsuai dan improvement yayyyy more benda seronok. Dengar cerita macam macam nak dimasukkan so kita tunggu je lah. UUM ni pun ada bas ye kalau awak rasa awak ni pemalas gila nak jalan, sekian benda penting untuk pelajar disini.
Next, kat uum ni ada banyak haiwan tau. Katsini ada Pusat Ekuin untuk awak belajar menunggang kuda sendiri dan taksilap kita berbayar. Kat sini pun awak boleh tengok rusa, ostrich dan lain lain kalau awak suka haiwan. Pusat Sukan kat sini pun best tau, macam macam ada. Kat sini ada swimming pool saiz olimpik, ni timbalan pengarah dan semua orang orang cakap tau, kita tak tipu. Bagi awak yang suka main golf, kat sini pun ada padang golf 9lubang dan tak silap kita, pihak uni tengah upgrade lagi. Bagi awak yang suka challenging activities, kat sini awak pun boleh try aktiviti menembak dan memanah ye. Sebenarnya macam macam lagi ada kat uum ni tapi sebab kita katsini tak sampai setahun pun so pengalaman tak banyak lagi, maaf ye. Pasal kalau awak nak keluar ke ape kat uum ada banyakkk khidmat kereta sewa so chill je k dan Kedah pun dah ada Aman Central untuk awak semua tapi kalau rasa taknak Aman awak pergilah Penang, 2 jam je kalau naik bas rm20 je tiketnya. Nak pergi Langkawi pun dekat jugak. Kalau ada apa apa nak tanya, boleh privately message kita kat insta atau kalau nak anon boleh tanya kat sini. Insta kita @syazaauni__ Kalau nak leave comment pun boleh, sukahati but for fast response better ask dekat ask.fm atau dm cha kat ig. Nak tanya pasal Kedah ke bagi yang bukan asal dari Kedah tu, nak tanya pasal kafe ke makanan ke lmao sedapnya. Sekian, terima kasih.

Kedah memang jauh tapi apa salahnya merantau kan, bukan selalu. Untuk kita yang asal dari Johor ni. Pengalaman.


Happy Birthday Is

Hello Arafat,
Hi sahabatku yang paling membosankan di dunia ni. Happy Birthday Afat, yayy iskandar is turning 18. Untuk harini yang membuktikan bahawa kau dah 18 aku jijikan blog aku dengan post entry pasal kau huhuhhu im just joking, jangan emo k birthday boy. 

Ingat tak first kita membe cemana ? huuhhuhu memang aku lempang muka kau kalau kau tak ingat is serius aku cakap. jengjeng i thought aku akan rasa annoying dengan kau eh kejap memang annoying sampai sekarang kot lewls k la k la ingat tak kita since rapat pasal kita da interest yang sama iaitu One Direction kihkihkih selalu gila kan gosip lepak masa form 4 fuhh fuhh doh kita classmates 6 bulan je tau sedihnya im sorry i had to leave you huhuhu ingat tak that moment bila kau merajuk cem tahi dengan aku sebab aku nak tinggalkan kelas 4Cemara dan ketua kelas paling berwibawa iaitu kau kah ! Aku rasa kau ignore aku macam tahi jugak ek then ingat tak aku terpaksa mintak maaf nangis nangis doh kat kau then semua budak kelas kita saiko kau hahahahahahah bye doh aku rasa 4Cemara memories paling indah sia aku rasa mostly time aku kat sekolah tu dihabiskan bersama manusia takguna iaitu kau tau tapi nasib tak mengizinkan kita bersama lama acececehh aku terpaksa pindah kelas tinggalkan kau lewls tapi takpe aku rasa takde yang terjejas kot huhuhuhu ok next to the new year

Hah form 5 ni tahun paling deep kot untuk aku. Hm lagi lagi ada bff pandai macam kau kan haih stress dohhh tapi hah k ni nak buat appreciation post sikit k sedia untuk muntah terharu k is. Thank you is selalu support aku bila aku rasa macam nak terjun bangunan 4 tingkat Intelek tu thank you kadang kadang share ilmu kau. Kadang kadang ajar aku bagi pinjam buku pinjam nota Math lewls thank you part ajar Math tu serius sampai Cikgu Noraini kecam kita tau ingat lagi tak ? Hahaahahaha Aku rasa dua dua tahun aku memang banyak lah habiskan masa hadap muka kau sampai aku boleh kira mole kau ada berapa is hahahahaahahahaha sorry ! Waktu Form 5 selalu gila kot aku lepak kelas kau kalau cikgu aku takde sebab kelas kau selalu takde cikgu masuk k huhuhu tapi kelas Math aku takleh ah masuk nanti kena kecam huhuhuhu lastly ingat apa yang jadi Zayn tetap aku punya no compromise huhuhuhu dah baik kau menangis terharu sebab aku rasa kau patut k huhuhuhu thank you ada dengan aku dari waktu aku derita kena tinggal pakwe eh sampai aku masih single cantik di sini lew and last take care of yourself kat UPNM tu !! jangan makan rasuah k hahahahaha whatever jaga diri k ada rezeki ada jodoh manatau huhu masa depan kita taktau dah lah bye tak boleh panjang sangat nanti merapu huhuhu then lastly Happy Birthday Iskandar Arafat, iloveyou my brother 💕
time ni agas gila hahahahaha ya Allah

ok ni time hari koko aku dah kata aku menghabiskan separuh hidupku tengok kau

movie yeyeyeyee bla 

ok ni saat saat last aku dekat 4Cemara

kenapa aku selalu nampak hodoh T.T

alelelelee study sebab nak trial addmath ketuww

hi lastday di sekolah tersayang

selalu kena nganjing minah rempit hm kau punya pasal

again dah lah

nak tahu tak ni last kita jumpa ? bye

ok lah lawa sikit haish aku give up

rasanya waktu ni kau accident dan kita gaduh hahahaahaha! bye
lastly, aku selalu cantik dah bla kau
lastly HAPPY BIRTHDAY AFAT !!! jadi manusia yang berguna k apa apa family dulu k kalau ada masa nak cerita jangan lupa contact aku k thank you for being the best kawan yang aku cehh (buat masa ni) bye have a good day




skin by: Wanaseoby helped by: dollie