music
+ follow ask.fm twitter facebook instagram
Asasi Pengurusan UUM FAQ


Disini Cha compiled all answers for frequently asked/answered questions that people always asked me about daily life as UUM foundation students (i was a student from UUM foundation in management second batch 2015/2016).


ORIENTASI
  • "Orientasi macam mana? berapa hari?"
Orientasi macam biasa. Buat aktiviti, lawatan kawasan dalam universiti, akur janji, bonding activities, persembahan. Kita lupa dah😆 Tapi jangan risau! Semuanya ok! A week maximum! 



TRANSPORT
  • "Public transport jauh tak dari uum?"
Public transport untuk kawasan dalam UUM ialah bas yang disediakan universiti.

Public transport dari UUM ke luar pekan Changlun, ada dua option. 
1) kereta sapu- awak bayar pakcik/makcik/someone untuk hantar awak ke pekan atau mana mana (ada lists kawasan) 
2) kereta sewa- awak sewa kereta dari orang orang yang provide kereta sewa service dan drive sendiri. biasa harga sewa ikut berapa jam awak guna. awak boleh pergi mana mana, berapa lama asalkan awak bayar dan ada lesen memandu

From UUM ke:

Airport Alor Setar- around 2 hour

Stesen Bas Changlun- 30 minit 

Stesen KTM/ Bas Perlis- 1 jam

*based on estimation only, not accurate.

  • "Kalau saya dari negeri X berhenti dkt stesen bas, saya kena naik apa untuk sampai UUM?"
Dua option 

Teksi di stesen bas- harga RM20 

Kereta sapu- awak call someone untuk ambil awak kat stesen bas

  • "Kalau dari UUM saya nak ke stesen public transport naik apa ya?"
Biasanya kami akan naik book kereta sapu untuk ke sana. Kereta sapu boleh dikatakan main transportation kami.



CLASS 
  • "Dress code?"
Lelaki kena pakai kemeja, tie and kasut kulit everyday. Perempuan, baju kurung, blouse, kemeja, seluar slack. No t-shirt and tight clothes. Below is official UUM dress code.

  • "Exam macam mana?"
Ikut subjects. MCQ (abcd), subjective, short essays. Everything ikut subjects atau format. Takboleh nak explain banyak sebab takut kalau ada yang dah ubah hehe. 

  • "Buku macam mana?"
Buku beli dari lecturers, seniors atau kedai buku UUM di pekan Changlun tapi awak kena tanya lecturers dulu, buku apa yang kelas guna so takboleh beli awal ye hehe.

  • "Class sampai pukul berapa?"
Masa zaman Cha, kelas start 8:30 pagi sehingga 3:30 pm. Bawah contoh jadual:

  • "Susah tak study?"
Trust me, if you study and arrange your life and study schedule well, it's not hard. It's all about how you manage yourself. Everyone is different so i can't really comment about this but apa pun, tak susah tak senang sangat! How about that? Btw, mostly final exam 40% 60% course works so if you did well both, it's easy for you! Focus in the class and stop playing 24/7 without study at all. Best of luck! Trust yourself and enjoy! Don't be too stress.

  • "How about lecturers?"
Lecturers semua nya baik. Awak semua jangan risau. Depe will teach and explain things to you properly. Kalau tak faham, terus je tanya jangan malu jangan takut. Yes, faham. They explain it well, don't be afraid! The key is, always ask if you have questions because they didn't know what you didn't understand. 

  • "Kena bawa laptop ke?"
Kami dulu semua guna laptop for assignment, accounting and study syllabus slides so yes, you need to bring your laptop. 

  • "Assignment bahasa melayu ke english?"
Semua nya in English except for few subjects but 98% everything in English. Assignmens and things you will learn.

  • "Assignments group ke individu?"
Both. You have both assignment for group and individual.

  • "Satu kelas berapa orang?"
Depends, ikut batch awak total berapa. Cha rasa kelas kita dulu around ~35 (kot? lupa dah).

  • "Nak kena prepare apa?"
Prepare macam mana awak nak ke sekolah. Buku nota, fail, printer (notes boleh print di Mall UUM juga), pen, gunting. For me, dulu Cha guna foolscap paper then put it in files according to the subjects. Semua yang awak perlu so nanti takpayah lah nak beli. Also, bawak semua dokumen penting and buat copies banyak sikit. 



ROOMATE
  • "Roomate muslim and non muslim asing kan?"
Yup, diorang asingkan kebiasaannya kecuali kalau ada special case. Tapi kalau ada masalah, awak boleh rujuk kepada pejabat. 



LINE 
  • "Line Umobile/DiGi/Maxis ok tak kt sana?"
Selama Cha duduk di UUM ni, semua major line di atas ni ok. Jangan risau, semua ada service hehe. 



BILIK
  • "Iron ada?"
Takde. Universiti ni adalah langkah ke alam dewasa jadi, semua nya awak kena sediakan sendiri. Dalam bilik cuma ada meja belajar, rak buku, laci bawah katil, loker. Jadi kalau awak kena bawa iron, iron board, water heater kena bawa sendiri. 

  • "Bilik macam mana?"
Bilik UUM ok! i lost the photos :( i'll share incase i found it but i already shared on my previous blog post so, its similar.



SUKAN/ OUTDOOR
  • "Activities macam mana?"
Ikut masing-masing. Kalau awak rajin atau minat, awak boleh join sukan kolej atau UUM; futsal, hoki, golf, etc. Sometimes, pihak asasi pun ada buat activiti.

  • "Katmana nak bersukan?"
Semua peralatan untuk sukan ada disediakan di Pusat Sukan UUM. Apa yang awak perlu kebanyakkan semua ada disediakan disana. Swimming pool, running track, etc.  



If you have any other questions, feel free to ask me on twitter, email and ask.fm.
My UUM foundation in management blog post here.


Asasi Pengurusan UUM


Last updated: 25 May 2018; towards third year as bachelor of international business management student.

Assalamualaikum and hi to everyone, 

wishing that you're in good condition and happy. this is me, Cha. dulu masa before cha graduate asasi uum, cha ada tulis blog post pasal asasi uum and that post got a lot of responses and reactions from people (thanks for that). so, kalini cha updated and edit semula the whole post because the old one was kinda outdated and lame lol. 

*you all will read few language tones and usage of words differences since the old one was written by me in 2015 and the updated is me in 2018 so yeah lol. 


Firstly, apa yang korang nak tahu pasal asasi ni? K, bukan ada orang nak jawab so kita jawab. Benda pertama adalah UUM ni terletak di Sintok, Kedah jadi sila google map ye. Jangan lah takut, Sintok ni bukan nya scary pun. Terdapat 15 buah kampus atau asrama dalam UUM ni tapi untuk asasi pengurusan ni awak semua akan ditempat di asrama atau kampus yang sama, jadi kiranya satu batch awak semua stay dekat kampus yang sama so jangan risau pasal takde kawan atau dapat roommate pelik pelik. Pasal bilik, awak semua akan tinggal bersama seorang kawan atau kata lain nya ialah roommate awak sebab satu bilik hanya menempatkan dua pelajar sahaja jadi awak takperlu risau kalau awak tak suka bising bising. Bagi kita bilik ni memang elok lah nak di banding kan dengan other universities sebab uum ni pun dah kira lama sangat jadi nak dibandingkan dengan umur nya, uni ni memang elok. 


Okay next is, lepas tahu pasal bilik mesti nak tahu asasi ni apa kan? Tadi tu brief je sebab bagi kita bilik tu the most important thing. Program ini adalah program pra-ijazah which thats mean asasi ni setaraf dengan matrik, diploma dan STPM.

Syarat kemasukan:
a. Warganegara Malaysia (Bumiputera atau bukan) dan Antarabangsa
b.Kelayakan SPM dengan sekurang-kurangnya 5A (A+,A,A-) termasuk mata pelajaran Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris serta 3 mata pelajaran berikut:
  •  Math 
  • Additional Mathematics 
  • Sejarah
  • Geografi
  • Science
  • Additional Science
  • Physics
  • Chemistry
  • Biology
  • Prinsip Akaun
  • Pengajian Keusahawanan 
  • Ekonomi Asas
  • Perdagangan
  • Lukisan Kejuruteraan
  • Kesusasteraan Melayu
  • Landskap dan Nurseri
  • Sains Pertanian
  • Reka Cipta
  • Seni Reka Tanda
  • Hiasan Dalaman Asas
  • Pendidikan Seni Visual
  • Information and Communication Technology
  • English for Science and Technology
  • Grafik Berkomputer
  • Pendidikan Islam
  • Bahasa Arab
  • Tasawwur Islam
  • Pendidikan Al-Quran dan Al-Sunnah
  • Pendidikan Syariah Islamiah
  • Pendidikan Moral
Atau
Mendapat sekurang-kurang nya B+ untuk Bahasa Melayu dan English dan mendapat A(A+,A,A-) dalam lima subjek di atas. 

DAN

Lulus Temuduga

Itu syarat kemasukan ke program ni, pasal temuduga kita takboleh nak cakap apa sebab kita tak temuduga tapi awak boleh privately kita sebab ramai kawan kawan kita dapat temuduga ni. Kita rasa bersyukur sangat even tak dapat temuduga tapi diterima masuk sini, ketentuan tuhan. Result kita pun 6A je tapi alhamdulillah. Apa apa, jangan lupa doa and wish for the best.

Next adalah subjek apa yang awak semua akan ambil sepanjang tiga semester atau setahun ini.

Untuk sem 1 awak semua akan ambil 7subjek iaitu, 



  • The Basic Principle of Islam 
  • Introduction to Nation Building 
  • English for Basic Conversation 
  • Introduction to ICT 
  • Financial Accounting 
  • Introduction to Business Fundamental of Mathematics 


Awak semua jangan risau lah pasal subjek subjek ni semua sebab mostly kawan kawan kita datang dari pure science stream tapi diorng semua boleh je score jadi jangan risau lah. Pasal accounting pulak, lecturer akan ajar awak semua dari basic jadi sama ada awak ada basic atau tidak semua tu tak penting. Plus, ask if you didn't understand, they will help! 


Untuk sem2 pulak ambil 7subjek juga iaitu 



  • English for Conversation 
  • Introduction to Philosophy
  • Management Accounting
  • Introduction to Computer Applications
  • Basic Economics(yayy)
  • Introduction to Law
  • Fundamental of Mathematics 2



Lastly, untuk sem 3 awak akan ambil 4subjek sahaja iaitu 



  • English Advanced Learners
  • Critical Thinking
  • Philosophy of Knowledge
  • Community Development 1 (no final exam. outdoor activity)


Untuk sem 1 dan sem 2 mengambil masa 14minggu manakala sem3 cuma 7minggu sahaja. Pasal sistem pemarkahan i don't know if i can reveal this publicly but you can privately message me for the info, i'll try to help. After awak semua dah habis study dekat asasi ni then awak kena sambung kat UUM juga tau, okay ni senarai course kat UUM ni.
zoom, tertakluk kepada universiti.
Okay, itu sahaja berkaitan akademik, kalau ada soalan boleh directly contact me. Pasal orientasi awak semua jangan risau sebab uum mostly is ok tapi kalau nasib awak unlucky, then unlucky lah :( kita batch 2, fasi from batch 1 is ok and i heard that fasi from batch 2 also ok but i don't really know kids from batch 3 hehe. Macam masa kita dulu tu, orientasi kami 3hari je dan sampai pukul 11malam je jadi jangan menangis kata nak balik kena buli pulak ye. Other thing is the lecturers will help or tell you where or how to buy the books. The books are kinda expensive so work work work before masuk. 

Sekarang nak cakap pasal apa yang ada kat uum. banyak sangat benda yang awak semua boleh try dan semestinya lah kita selalu tak try sebab malas lmao tapi kawan kawan kita selalu lah try pergi semua benda ni. Firstly, uum ada go-kart :') 
sumber: google

Library kat uum ni besar gila dan bagi kita memang terbaik lol serius lah 3tingkat kot, 3 ke 4 kita lupa huhuhu ampun. Library ni boleh buat peace soul tau huhuhu k dah. Kat sini pun sebenarnya ada mall sendiri, masa awal awal kita masuk sini tapi sekarang dia dah siap! Ada bank islam, kedai baju, more kedai baju, Pizza Hut, coffee shop etc. UUM ni pun ada bas ye kalau awak rasa awak ni pemalas gila nak jalan, sekian benda penting untuk pelajar disini and it's included in your fee so kalau tak naik bas, rugi lah awak sebab dah bayar. 

Next, kat uum ni ada banyak haiwan tau. Katsini ada Pusat Ekuin untuk awak belajar menunggang kuda sendiri dan berbayar. Kat sini pun awak boleh tengok rusa, ostrich dan lain lain kalau awak suka haiwan. Pusat Sukan kat sini pun best tau, macam macam ada. Kat sini ada swimming pool saiz olimpik, ni timbalan pengarah dan semua orang orang cakap tau, kita tak tipu. Bagi awak yang suka main golf, kat sini pun ada padang golf 9lubang dan tak silap kita, pihak uni tengah upgrade lagi (not really sure about the latest news). Bagi awak yang suka challenging activities, kat sini awak pun boleh try aktiviti menembak dan memanah ye. Sebenarnya macam macam lagi ada kat uum ni. Pasal kalau awak nak keluar ke ape kat uum ada banyakkk khidmat kereta sewa (awak sewa kereta and drive sendiri) and kereta sapu (awak bayar that driver dan dia drive awak ke lokasi yang awak nak) so chill je k dan Kedah pun dah ada Aman Central untuk awak semua tapi kalau rasa taknak Aman awak pergilah Penang, 2 jam je kalau naik bas rm20 je tiketnya. Nak pergi Langkawi pun dekat jugak. Kalau ada apa apa nak tanya, boleh check kat sini, kita dah compile semua frequently answered questions atau privately contact kita jika tiada dalam list. Twitter kita @__syhn sukahati and my email is aunisalehan@gmail.com Nak tanya pasal Kedah ke bagi yang bukan asal dari Kedah tu, nak tanya pasal kafe atau makanan. Sekian, terima kasih.

Feel free to contact me for other informations. Best of luck!



skin by: Wanaseoby helped by: dollie